انواع بیماری های خوش خیم و بدخیم پستان

گروه مقالات

حشمتی 0 0 1401/10/08

پستان مانند دیگر اندام‌های بدن انسان می‌تواند به بیماری مبتلا شود. بیماری‌های پستان را می‌توان به دو گروه خوش‌خیم و بدخیم تقسیم کرد. اغلب بانوان در دوره‌ای از زندگی خود، درد در پستان را تجربه می‌کنند. همین درد علت مراجعه آن‌ها به پزشک و یا شرکت در دوره پکیج اختلالات عملکرد جنسی می‌تواند به آنها کمک کند که دلیل و درمان بیماری را بفهمند.
 به علت شایع بودن بیماری‌های این اندام، بهتر است برای تشخیص به‌موقع آن‌ها، معاینات پستان به‌صورت منظم و به‌ویژه پس از اتمام دوران قاعدگی انجام شود.
 
از هر سه خانم یک نفر دچار بیماری خوش‌خیم پستان است؛ و از هر ۱۲ نفر خانم یک نفر ممکن است مبتلا به سرطان پستان باشد.

معاینه پستان چطور انجام می‌شود؟

در کل معاینه پستان باید به طور روتین با لمس عمقی تمام نواحی پستان به طور دایره‌وار یا شعاعی انجام گیرد. این معاینه باید هم در حالت نشسته و هم خوابیده به پشت انجام شود سپس باید به بیمار گفت که عضله پکتورالیس را خم کند تا اگر گودرفتگی یا کشیدگی پوست به سمت داخل وجود دارد معلوم شود.

ناحیه آرئول باید حتماً از جهت کشیده‌شدن احتمالی نیپل به داخل یا هر گونه ترشح از آن با فشار دست بررسی شود و در نهایت باید با گذاشتن دست زیر سر، ناحیه زیر بغل همان طرف از نظر بررسی لنف نودهای ناحیه اگزیلا معاینه شود.

انواع درد های پستان

  • درد های دوره ای
  • درد های غیر دوره ای یا نامنظم 

این دردها ممکن است در یک پستان باشد یا در یک قسمت از یک پستان یا در هر دو پستان باشد؛ این دردها گاهی تیر کشنده به پشت، گردن، قفسهٔ سینه می‌باشد.

مواردی که درد پستان را تشدید می‌کند

  1. خوردن کافئین
  2. خوردن وانیل
  3. مصرف قرص های جلوگیری از بارداری
  4. مصرف مکمل های پرورش اندام
 نکتهٔ قابل‌توجه در مورد دردهای پستان این است که ارتباطی بین دردهای پستان با سرطان پستان وجود ندارد؛ اما نکتهٔ مثبت این دردها توجه بیمار به خود و انجام معاینات دوره‌ای است.
 بیماری‌های پستان انواع مختلفی دارند؛ التهاب، عفونت، کیست سینه و تومور با یا بدون درد که بعضی این تومورها خوش‌خیم هستند و بعضی دیگر بدخیم. اغلب زنان تغییراتی را در مقطعی از زمان تجربه می‌کنند. سن، سطح هورمونی و مصرف برخی داروها ممکن است موجب تشکیل توده، برآمدگی و ترشحات (مایعی که شیر نیستند) شود. اگر توده، درد یا سوزش پوست در سینه دارید، به پزشک مراجعه کنید.

مشکلات جزئی و جدی سینه علائم مشابهی دارند. اگرچه زنان بسیاری از سرطان می ترسند، اغلب مشکلات و بیماری های پستان سرطان نیست.


انواع بیماری های سینه ای

توده های خوش خیم سینه شیوع زیادی دارند و انواع مختلفی مانند تغییرات فیبروکیستیک، فیبروآدنوم ها و نیز توده های التهابی و عفونی را به خود اختصاص می‌دهند.

با افزایش سن در روند کاهش بافت شیری و غدد پستانی، توده هایی ایجاد می‌شوند که اصلا تبدیل به سرطان پستان نمی شوند، ولی می‌تواند فرد مبتلا را دچار درد زیادی بکند. 

در دختران جوان تر و حتی نوجوان ها یعنی در سن اوج ترشح هورمون های جنسی توده های بدون درد خوش خیمی در پستان ایجاد می‌شود که انواعی از آن ها ممکن است در موارد نادر ریسک ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهند.

این توده های اکثرا خوش خیم فیبروآدنوم هستند و با هورمون جنسی زنانه ارتباط دارند. در مواردی که این فیبروآدنوم ها خیلی بزرگ شوند یا شواهد بدخیمی در آن ها ایجاد شود ؛پزشک برای شما روش های تضمینی، درمانی مکمل را پیشنهاد می‌کند. 

علاوه بر این موارد کیست های التهابی، کیست های عفونی یا آبسه ها از انواع دیگر توده های پستان خوش خیم هستند و سرطانی نمی شوند.

آبسه ها، کیست ها، فیبروآدنوم ها از جمله توده های خوش خیم پستان هستند که معمولا همراه درد و با تغییرات هورمونی در سیکل ماهانه علائم آن ها تغییر می‌کند و هنگام معاینه حرکت آزادانه زیر دست خواهند داشت.

اگر توده ای در پستان دارید هرچند دارای علائم خوش خیم هستند حتما باید در اولین فرصت به پزشک متخصص مراجعه کنید.

کیست پستان

علت تشکیل کیست پستان: هنگامی که دچار یک بیماری معمولی مانند سرماخوردگی می‌شویم ولی به طور کامل درمان نمی‌شویم؛ عفونت در ضعیف ترین جای بدن (پستان ها )جای می‌گیرد، کم کم تبدیل به کیست می‌شود.

به همین دلیل اکثر خانم ها توده های کیستیک داخل پستان دارند. پستان عمدتا از بافت چربی تشکیل شده است و به شدت ضعیف است. همچنین خوردن غذای نامناسب و مواد غذایی صنعتی و اضطراب و استرس باعث تشدید این موضوع می‌شود‌‌.

  1. عفونت رحم
  2.  عفونت تخمدان
  3.  ضعیف بودن رحم و ضعیف بودن تخمدان
  4. ماندن شیر یا به اصلاح دَلَمه شدن شیر در پستان


فیبروادنوم

توده چربی یا لیپوم در بافت سینه وجود دارد؛ اما آنچه بنام فیبروادنوم نامیده می‌شود، یک توده چربی نیست؛ بلکه فیبروادنوم ها توده‌های سفتی هستند که شیوع آن در بین جوانان بیشتر است.

در صورت آنکه اندازه آن‌ها بزرگ باشد نیاز به نمونه‌برداری و سپس خارج‌کردن آن‌ها خواهد بود، اما اگر با یک توده فیبروادنوم در اندازه یک‌سانتی متر مواجه شویم با تحت کنترل گرفتن آن می‌توانیم بیماری را مهار کنیم، بدین معنا که به مدت دو سال توده‌ها تحت‌نظر گرفته شوند و در صورت آنکه بزرگ‌تر شدند با ماموتومی می‌توان اقدام به خارج‌کردن آن‌ها نمود.

قابل‌توجه است که فیبروادنوم های با اندازه بیش از سه‌سانتی متر نیاز به جراحی دارند؛ زیرا احتمال دارد با توده‌های بدخیم مواجه باشیم و در غیر این صورت درمان در مطب قابل‌پیگیری خواهد بود.

فیبروادنوم ها توده‌های هستند که شیوع آن‌ها در دختران جوان بسیار زیاد است، اما جای هیچ‌گونه نگرانی نخواهد بود؛ زیرا با روش ماموتومی می‌توان برای درمان این توده‌ها اقدام نمود. خارج‌کردن توده‌های پستان با ماموتومی یک روش سرپایی است که در مطب قابل‌انجام می‌باشد.

در این روش درمانی نیازی به بیهوشی نخواهد بود؛ اما قدری پرهزینه است، زیرا برخی لوازم آن آمریکایی و خارج از پوشش بیمه است. روش ماموتومی یک روش نوین است که برخی از افراد در این باره بی‌اطلاع هستند و چه‌بسا این روش درمان را تسریع می‌بخشد.

فیبروکیستیک

نوع دیگری از بیماری‌های خوش‌خیم پستان فیبروکیستیک می‌باشد. این بیماری گاهی پیش می‌آید و پس از یائسگی رفع می‌شود، اما اکثر افراد از تغییر بافت این نوع بیماری هراس دارند.

تغییرات فیبروکیستیک از دردهای سینه هستند که به شکل توده‌های متعدد ظاهر شده و مزاحمت‌های متعددی ایجاد می‌کنند. در چنین شرایطی افراد می‌بایست تحت‌نظر پزشک باشند.

قابل‌توجه است که درد پستان به دلیل ابتلا به سرطان نیست و اکثرا در اثر بیماری‌های فیبروکیستیک است که با داروهای ساده قابل‌درمان است، اما در زمانی که داروها کمکی به درمان نکند و درد شدیدتر باشد با اقدامات پیشرفته‌تری می‌توان بیماری را کنترل نمود و جایی هیچ‌گونه ترس و واهمه‌ای نخواهد بود.

درمان فیبروکیستیک

زنانی که بیماری سینه دارند به درمان تهاجمی نیازی ندارند. مسکن‌های بدون نسخه مانند ایپوپروفن و استامینوفن می‌تواند به طور مؤثر درد را تسکین دهد.
 تغییر در رژیم غذایی: بعضی دریافتند که مصرف کافئین، خوردن غذای کم‌چربی یا مکمل‌های ضروری اسید چرب علائم بیماری سینه را کاهش می‌دهد.

ترشح از نوک پستان

ترشح از نوک پستان باوجودآنکه نسبتاً شایع و در اغلب موارد خوش‌خیم است، باعث ایجاد اضطراب و ترس از سرطان در بین خانم‌ها می‌شود. تخمین میزان واقعی این عارضه در بین زنان امکان‌پذیر نیست، زیرا همه افراد دچار این عارضه، به پزشک و مراکز بهداشتی درمانی مراجعه نمی‌کنند. به‌هرحال، در بیش از نیمی از زنان، با فشار به نوک پستان ترشحاتی از مجاری خارج می‌شود.

باوجوداینکه بسیاری از خانم‌های مبتلا به ترشح پستان، دچار سرطان نیستند، ولی احتمال همراهی سرطان پستان با این ترشحات، ارزیابی دقیق این بیماران را ضروری می‌سازد. خوشبختانه در حدود 95% موارد، ترشحات نوک پستان از یک بیماری خوش‌خیم است.


انواع ترشحات پستان

ترشحات شیری رنگ پستان: ترشحات شیری معمولا با درمان علت ایجاد کننده آنها، درمان می شوند.ولی گاهی بنا به صلاحدید پزشک نیاز به درمان دارویی دارند.

ترشحات خونی نوک پستان: از مهمترین انواع ترشحات پستان که از نظر ارزیابی سرطان اهمیت دارند، ترشحات خونی نوک پستان هستند. البته ترشحات خونی در اغلب موارد به علت بیماری‌های خوش خیم پستان ایجاد می‌شوند، اما بیشتر از سایر انواع ترشحات با سرطان همراه هستند، به همین دلیل نیاز به بررسی دقیق دارند

ترشحات آبکی پستان: ترشحات آبکی کاملاً شفاف و رقیق هستند و بعد از ترشحات خونی، مهمترین نوع ترشحات هستند که بایستی از نظر ارزیابی سرطان مورد توجه قرار بگیرند و مانند ترشحات خونی بررسی می شوند. 

ترشحات چرکی نوک سینه: ترشحات چرکی معمولاً ناشی از عفونت‌ها هستند. ترشحات چرکی در اغلب موارد یک طرفه و همراه با علائم التهاب مانند قرمزی، درد و سفتی پستان هستند. در معاینه معمولاً ترشحات از چند مجرا خارج می‌شوند. عفونت مجاری پستان اغلب در خانم هایی که در حال شیردهی هستند اتفاق می افتد، بنابراین بیشتر در سنین باروری دیده می شوند، ولی در سنین یائسگی هم ممکن است ایجاد شود.

ماستیت سینه: ماستیت در واقع التهاب بافت پستان می باشد. به دو گروه عفونی و غیر عفونی تقسیم می شود. ماستیت غیر عفونی ممکن است علامت خطری از سرطان احتمالی باشد. ماستیت مربوط به شیردهی در 2 تا 10 درصد از زنان شیرده بروز کرده و بصورت درد، تب، قرمزی و گرمی پستان مشخص می شود. درمان باید مستقیما بر علیه استافیلوک آرئوس باشد و حتما بیمار مربوطه به ادامه شیردهی تشویق می شود.

سرطان سینه، رشد بدخیم سلول های سرطانی در بافت پستان است. این سلول های سرطانی توده هایی را ایجاد می کنند بیشتر در عکس برداری اشعه ایکس قابل مشاهده است. در صورتی که این سلول ها به دیگر بافت ها حمله کنند باعث به وجود آمدن سرطان بدخیم سینه می شوند. در بیماری سرطان، سلول ها به صورت کنترل نشده ای رشد می کنند. سرطان سینه یکی از سرطان های شایع در بین زنان می باشد، اما این سرطان در بین مردان نیز دیده می شود.

علائم وجود برآمدگی و یا ضخیم شدن سینه و یا زیر بغل

  • تغییر اندازه و یا شکل سینه در فرد بالغ
  • از نوک سینه، مایعی بریزد که شیر نیست
  • تغییر اندازه و شکل نوک سینه
  • تغییر رنگ و یا بافت نوک سینه و یا هاله اطراف نوک پستان
  • پوست سینه دارای فرورفتگی، چروکیدگی و یا جوش باشد.
  • تغییر در سبک زندگی

    ایجاد یک سری تغییرات در سبک زندکی می تواند در به حداقل رساندن احتمال بروز سرطان پستان موثر باشد، از جمله:

    • داشتن وزن بدنی سالم
    • ورزش کردن
    • محدود کردن مصرف الکل
    • مصرف مواد غذایی مغذی
    • دوری از استعمال دخانیات
    • عدم دنبال کردن هورمون درمانی

    مصرف دارو

    در صورت ابتلا به بیماری های خوش خیم پستان و احتمال متوسط بروز سرطان، مصرف داروهای هورمونی آنتی استروژن در نظر گرفته می شود. با مسدود شدن اثرات استروژن و پایین آمدن سطح استروژن در بدن، احتمال بروز سرطان پستان گیرنده مثبت هورمونی به حداقل خواهد رسید.

    دیدگاه‌ها

    0دیدگاه