Benign-breast-cysts

کیست های خوش خیم پستان

گروه مقالات

حشمتی 0 0 1403/02/03
Benign-breast-cysts

مقدمه

کیست های خوش خیم پستان؛ توده های پر از مایع هستند که معمولا در بافت پستان و اغلب در زنان بین 35 تا 50 ساله ایجاد میشود.این کیست ها ممکن است در هر سنی ایجاد شوند اما شایع ترین زمان بروز آن قبل از دوران یائسگی است. اندازه کیست ها ممکن است با چرخه قاعدگی تغییر کند و قبل از شروع قاعدگی اندازه وحساسیت آن ها افزایش یابد. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بیماری های زنان به دوره های زنان در سایت هارمونی مراجعه کنید.

علائم کیست های پستان میتواند شامل

-توده نرم و قابل انعطاف و متحرک در بافت سینه؛ دردر وحساسیت در ناحیه توده و افزایش اندازه و حساسیت سینه ها قبل از شروع دوره قاعدگی باشد.

کیست های خوش خیم پستان اغلب همراه با دردهای سیکلیک و دو طرفه میباشد و نیاز به درمان با آسپیراسیون  ندارد. مگر اینکه توده بزرگ و درناک و باعث آزار بیش از حد در بیمار شود.


تشخیص کیست های پستان: پزشکان ممکن است از معاینه فیزیکی پستان؛ سونوگرافی؛ ماموگرافی یا آسپیراسیون و نمونه برداری از توده استفاده کنند.

انواع کیست های خوش خیم پستان 

کیست های ساده: حاوی مایع هستند  که در بافت پستان ایجاد میشود. این توده ها در هر سنی دیده میشود اما شایع ترین زمان بروز آن قبل از یائسگی است. علائمی مثل  توده نرم و کوچک و قابل انعطاف که به آسانی در سینه حرکت میکند؛ ترشحات نوک سینه؛ درد و حساسیت در ناحیه توده و حساسیت سینه ها قبل از شروع  دوره قاعدگی  در این بیماری دیده میشود و معمولا بدون نیاز به درمان خاصی؛ خودبخود از بین میروند.

کیست های کمپلکس: این کیست ها دارای توده های جامد یا ترکیبی هستند و نیاز به بررسی بیشتر دارند.

فیبروآدنوم: یکی ازتومورهای خوش خیم شایع است که معمولا در زنان زیر 30 سال دیده میشود. به صورت توده های گرد و نرم و قابل حرکت در زیر پوست پستان و اغلب بدون درد هستند این توده ها معمولا کمتر از دو سانتی متر هستند  اما در مواردی میتوانند بزرگتر باشند. این توده ها میتوانند در دوران بارداری بزرگتر شوند و پس از یائسگی اندازه آن ها کاهش پیدا کند. معمولا به درمان احتیاج ندارد مگر اینکه توده رشد کند و باعث ناراحتی دربیمار شود. در موارد نادر بزرگ بودن توده پزشک ممکن است توصیه به جراحی جهت خارج کردن توده کند.

تغییرات فیبرو کیستیک: این بیماری بسیار خوش خیم و شایع است. بافت پستان دچار تغییراتی از جمله؛ برآمدگی یا ناراحتی در یک یا هردو پستان (معمولا متقارن و دوطرفه) و در قسمت فوقانی و خارجی میشود. این تغییرات معمولا بین  زنان 30 تا50 ساله دیده میشود و پس از یائسگی برطرف میشود.


پاپیلو داخل مجاری پستان: که به ان پاپیلومای داخل مجاری نیز گفته میشود. یک تومور خوش خیم است که معمولا در زنان بین 35 تا55 سال دیده میشود ودر داخل مجاری شیر در پستان شکل میگیرد. این توده معمولا از بافت غده ای و فیبری و همچنین رگ های خونی تشکیل شده است و میتواند به صورت منفرد یا متعدد باشد. پاپیلو داخل مجاری در مرکز پستان و زیر نوک پستان قرار دارد و ممکن است باعث ترشح شفاف یا خونی از نوک پستان شود. تومور های بزرگتر ممکن است مانند یک توده زیر نوک پستان احساس شود. پاپیلوم های کوچکتر ممکن است هیچ علامتی ایجاد نکند و به طور اتفاقی در سونوگرافی دیده شود. یک پاپیلو داخل مجاری منفرد معمولا خطر سرطان سینه را افزایش نمیدهد؛ اما داشتن چند پاپیلوم متعدد ممکن است خطر آن را کمی افزایش دهد.

نکروز چربی: وضعیتی است که در آن بافت چربی دچار آسیب و مرگ سلولی میشود. این حالت معمولا به دنبال آسیب دیدگی ؛جراحی پستان یا تزریق های مختلف در پستان رخ میدهد. نکروز چربی میتواند باعث ایجاد توده هایی در پستان شود که ممکن است در لمس سفت به نظر برسد و گاهی همراه با درد باشد. نکروز چربی ابتلا به سرطان پستان را خودبخود افزایش نمیدهد.

درمان کیست های خوش خیم پستان

درمان در این بیماری بستگی به اندازه؛ محل و علائم همراه کیست دارد. در بسیاری از موارد کیست های کوچک و بدون علامت نیازی به درمان ندارند. با این حال اگر کیست بزرگ و دردناک باشد یا نگرانی درمورد طبیعت آن وجود داشته باشد روش های درمانی زیر توصیه میشود.


1.داروهای مسکن: برای کاهش درد وناراحتی میتوان از داروهای مسکن مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کرد.

2-تغییرات در سبک زندگی: برخی تغییرات مانند پوشیدن سوتین مناسب؛ استفاده از کمپرس گرم یا سرد؛ کاهش مصرف کافئین  و تغییر رژیم غذایی مانند:
مصرف امگا 3 و ویتامین D و ویتامین E مانند :ماهی .تخم مرغ.شیر.قارچ
مصرف سبزیجات متنند کلم بروکلی.گل کلم.کلم بروکسل و کلم پیچ
کاهش مصرف گوشت قرمز و فراوری شده و به جای آن استفاده ازسینه مرغ و بوقلمون وماهی غنی از امگا سه
پرهیز از مصرف نوشیدنی های گازدار و حاوی کافئین مانند قهوه و چای
استفاده از لبنیات پروبیوتیکک ماست .دوغ.شیر...

آسپیروسیون با سوزن: روش  تشخیصی و درمانی است که شامل تخلیه مایع از داخل کیست با استفاده از سوزن نازک و با کمک دستگاه سونوگرافی میباشد این روش معمولا  زمانی بکار می رود که نیاز به بررسی مایع داخل کیست وجود دارد یا اگر کیست باعث درد و ناراحتی میشود پزشک  با تخلیه بوسیله آسپیراسیون؛ به کاهش درد و فشار ناشی از کیست در بیمار کمک میکند. اگر پس از تخلیه کیست مایع خونی نباشد یا کیست کوچک یا ناپدید شود معمولا نیازی به ازمایش یا درمان بیشتر نیست اما اگر مایع حاوی خون باشد یا کیست از بین نرود معمولا پزشک نمونه ای برای آزمایشگاه برای بررسی و یا توصیه به انجام تصویربرداری بیشتر با ماموگرافی یا سونوگرافی میکند.

جراحی:معمولا زمانی انجام میشود که کیست ها باعث ناراحتی شدید؛ درد یا تغییرات در شکل پستان شود و یا در صورتی که روش های دیگر مانند درمان های دارویی و آسپیراسیون کیست پاسخ ندهد و یا اگر نگرانی درمورد احتمال خطر سرطانی بودن کیست وجود داشته باشد. در این روش که میتواند تحت بیهوشی یا بیحسی موضعی انجام شود برش کوچکی در نزدیکی کیست ایجاد میشود تا محتوای کیست تخلیه و سپس کیست خارج شود. در مواردی ممکن است پزشک تصمیم بگیرد برای بررسی بیشتر کیست را بصورت کامل از بدن خارج کند تا خطرات احتمالی را بررسی کند.

در آخر

بطور کلی کیست های خوش خیم پستان در اکثر موارد بی خطر و کم خطر هستند و نیاز به درمان های تهاجمی مثل جراحی ندارد. در بیشتر موارد با درمان های حمایتی و تغییر سبک زندگی و تغذیه این کیست ها  رفع و نیاز به پیگیری ندارد. دوره های بیماری زنان در سایت هارمونی شما را برای پیشگیری و درمان و همچنین آموزش آماده می کند. برای شرکت در این دوره ها اینجا کلیک کنید.



دیدگاه‌ها

0دیدگاه