گروه مقالات
موسسه هارمونی 0 0 1401/12/05امروزه در بسیاری از زوجین شاهد به وجود آمدن مشکلات زیادی در رابطه جنسی هستیم که در زندگی زناشویی بر کیفیت رابطه زوجین اثر میگذارد و زندگی آنها را با چالشهای زیادی روبهرو کرده و میتواند منجر به مشکلات دیگری نظیر عدم رضایت از زندگی زناشویی، افسردگی، اضطراب، استرسهای شدید و به دنبال آنها بیمهری، بیعاطفگی و در نهایت طلاق گردد.
بسیاری از کارشناسان امور خانواده بر این معتقدند که ریشه بسیاری از مشکلات خانوادگی عدم برقراری رابطه جنسی باکیفیت است. درصورتیکه با اقدام به حل این مشکل، میتوانند بهراحتی از هم پاشیدن یک زندگی، با شرکت در پکیج اختلالات عملکرد جنسی جلوگیری کنند. یکی از شایعترین مشکلاتی که میتوان نام برد، اختلالات جنسی است.
اختلال در عملکرد جنسی وقتی ایجاد میگردد که مشکلی وجود داشته باشد كه مانع از میل و لذت بردن از فعالیتهای جنسی زوجین شود. اين اختلال در هر زمان و در هر سنی ممکن است برای زنان و مردان اتفاق بیفتد و اختلال عملکرد جنسی را تجربه کنند، هرچند که با افزایش سن احتمال وقوع اين مشكلات نیز افزایش مییابد.
اختلالات جنسی مردان
کاهش میل جنسی، میتواند برای زنان و مردان وجود داشته باشد و باید پیش از آنکه زندگی زناشویی را تحت تاثیر قرار دهد، این مسئله رفع شود. تمایل جنسی (Sexual desire) نوعی حالت انگیزشی و علاقه به موضوعات و فعالیتهای جنسی است یا میتوان آن را خواست، نیاز به جستجوی موضوعات جنسی یا درگیر شدن در فعالیتهای جنسی نام نهاد.
تمایل جنسی یکی از وجوه سکسوالیته بهشمار میآید که میتواند در هر فردی متفاوت از دیگران باشد. از دیدگاه بیولوژیکی ، میل جنسی را یک چارچوب نیروی انگیزشی درونی فرد ارزیابی میکنند. این نیروهای انگیزشی درونی مانند غریزه، نیازو خواسته هستند.
ازنظر اجتماعی و فرهنگی، میل جنسی در یک زمینه بسیار گسترده مورد ارزیابی قرار میگیرد و بهعنوان یک فاکتور در یک پازل بسیار بزرگتر در روابط اجتماعی و فرهنگ جوامع ارزیابی میشود.
مشکلات جنسی آقایان موضوع بسیار مهمی است؛ زیرا که اگرمرد در رابطه جنسی نتواند همسر خود را ارضا کند آسیبهای روحی فراوانی خواهد دید؛ بنابراین بهتر است آقایان شناخت کاملی نسبت به این اختلالات داشته باشند و برای حل آنها اقدام کنند.
انواع اختلالات جنسی در مردان
- اختلالات میل جنسی (میل جنسی کم شده یا اصلاً وجود ندارد)
- اختلالات نعوظ (عدم توانایی در دستیابی یا حفظ نعوظ رضایتبخش)
- انزال زودرس (قبل یا بافاصله کمی بعد از ورود دچار انزال شدن)
- اختلالات ارگاسم (عدم توانایی رسیدن به ارگاسم)
مشکل انزال در مردان
مشکل انزال در میان مردان بسیار شایع است و معمولاً یکی از این سه نوع آن را تجربه میکنند:
انزال زودهنگام: به وضعیتی گفته میشود که زودتر از آنچه یک مرد یا شریک زندگیاش در طول رابطهٔ جنسی دوست دارد، انزال اتفاق افتد و فرد هنگام دخول خیلی زود به انزال میرسد. میانگین زمان نرمال انزال پنج دقیقه در نظر گرفته میشود؛ بنابراین اگر فرد قبل یا ظرف یک دقیقه به انزال برسد، دچار این مشکل است.
دیر انزالی: وضعیتی که در آن مردان برای رسیدن به اوج لذت جنسی و ترشح منی از آلت (انزال)، نیازمند تحریک جنسی طولانیمدت هستند. این وضعیت را اختلال ارگاسم مردان نیز نامیده میشود. دیر انزالی میتواند در نتیجهٔ مصرف داروها، بعضی از بیماریهای مزمن یا عملهای جراحی، استعمال مواد مخدر و مصرف نابجای الکل باشد یا اینکه یک مشکل روانی مانند افسردگی، اضطراب یا استرس آن را ایجاد کند.
انزال معکوس: این وضعیت که از همه نادرتر است زمانی اتفاق میافتد که منی بهجای خروج از مجرای ادرار و سر آلت به عقب و مثانه برمیگردد. در این حالت شخص به ارگاسم میرسد؛ اما منی یا کم است و یا دیده نمیشود.
اختلال جنسی مردان، مانند انزال زودهنگام، نیز مانند مشکلات جنسی زنان مربوط به عوامل روانشناختی و یا فیزیکی است. این موارد شامل استرس، آسیب جنسی درگذشته و بیماریهای جسمی مانند دیابت میشود.
اختلال میل / برانگیختگی جنسی در زنان: این اختلال باعث کاهش علاقه در رفتارهای جنسی یا در تخیلات جنسی که استرس در فرد را ایجاد میکند.
احساس درد و ناراحتی: عوامل متعددی وجود دارد كه میتوانند باعث احساس درد در حین فعالیت جنسی شوند. عدم آمادگی فرد به لحاظ احساسی و عاطفی و در نتیجه فشار بر روی عضلات واژن، همچنین اسپاسم عضلانی واژینال یا واژینالیسم نیز میتواند باعث احساس درد به هنگام مقاربت شود.
این مشكل میتواند علائم بیماریهای عصبی، مجاری ادراری نیز باشد. همچنین تغییرات هورمونی و یائسگی، اندومتروز و کیست تخمدان ازجمله وضعیتهایی است که منجر به درد هنگام رابطه میشود. افت سطح استروژن بدن که منجر به نازک شدن پوست در ناحیه دستگاه تناسلی و لب واژن شده و بروز درد را خواهد داشت.
اختلال در ارگاسم جنسی: این نوع اختلال در زنان شایعتر از مردان است؛ اما در مردان نیز امکان بروز آن وجود دارد. مواردی از قبیل علت پزشکی تا مسائل عمیق روانشناختی، استرس و خستگی را که روی توانایی آنها برای «رها شدن» اثر میگذارد میتوان بیان کرد. همچنین كاهش شدت رابطه جنسی و یا تغییرات هورمونی نیز میتوانند منجر به عدم ارگاسم در بانوان شود.
بهطورکلی بر اساس تحقیقات علمی بهعملآمده میزان ارگاسم در بانوان قابلاندازهگیری و مشاهده نیست، در نتیجه نکتهای كه اهمیت بیشتری دارد این است كه فرد به لحاظ روحی و عاطفی از رابطه جنسی خود احساس رضایت داشته باشد، چراكه اگر فرد از زندگی جنسی خود راضی باشد؛ اما به ارگاسم نیز نرسد نیاز به مراجعه به پزشك و درمان نیست دلایل به ارگاسم نرسیدن زنان از هرگونه برانگیختگی جنسی میتواند گوناگون باشد و عوامل عصبی، مشکلات عروقی یا هورمونی و دارو، اختلالات روحی و روانی مانند افسردگی یا تجربهٔ سانحه درگذشته هم ازجمله مواردی است که باعث بروز مشکل در ارگاسم میشود. از طرفی، بعضی از زنان از سکس و برانگیختگی جنسی واهمه دارند و بعضی دیگر از رابطه و تحریکات جنسی شریک خود راضی نیستند.
نحوه تشخیص اختلالات جنسی
در اکثر موارد اولین علامت برای تشخیص این اختلال، موانعی هستند که از لذت بردن شما یا همسرتان از رابطه جنسی جلوگیری میکنند. پس از تشخیص این اختلال، نیازمند انجام تعدادی تست (جسمانی و روانی) هستید که تشخیص نوع تستها به نظر متخصص شما بستگی دارد. تمام این تستها روندی عادی دارند و صرفاً برای تشخیص وجود یا عدم وجود اختلالات انجام میشوند، بنابراین جای نگرانی وجود ندارد.
درمان اختلالات جنسی
درصورتیکه علت ایجاد اختلال جنسی مشکل فیزیکی باشد میتوان از روشهای درمانی مکانیکال یا داروها استفاده کرد. برای اختلالات جنسی با ریشه روانی نیز میتوان از مشاوره، رواندرمانی، رفتاردرمانی و آموزش استفاده نمود که ممکن است هر دو رویکرد برای یک نفر به کار گرفته شوند. اولین قدم برای درمان تشخیص درست و صحیح اختلال است ازآنجاییکه اختلالات جنسی میتواند ناشی از مشكلات روحی و یا جسمی باشد، ممكن است درمان برای برطرفکردن آن صورت بگیرد.
درمان علل جسمی
اختلال به علتی خاص در بدن بستگی دارد؛ بنابراین بعضیاوقات درمان یک بیماری پزشکی خاص و یا مصرف برخی داروها وضعیت را بهبود میبخشد. درمان اختلال نعوظ در سالهای اخیر پیشرفت خوبی داشته و بسیاری از مردان با استفاده از داروهای تجویزی مانند ویاگرا نتایج مثبتی را مشاهده کردهاند.
سایر روشهای درمانی که میتوان به جایگزینی آلت تناسلی و یا جراحی اشاره کرد. در بانوان نیز استفاده از روغن، ژل، کرم و یا هورموندرمانی میتواند مشکل خشکی واژن و درد و عدم ارگاسم ناشی از آن را برطرف کند.
بیماریهایی از قبیل دیابت، بیماریهای عصبی، بیماری قلبی، عدم تعادل در هورمونها، وقوع یائسگی، بیماریهای کلیوی، مصرف زیاد مشروبات الکلی و یا مواد مخدر و همچنین نارساییهای کبدی میتوانند عوامل جسمی بروز اختلالات جنسی در زنان باشند.
درمان علل روانشناختی
عوامل روانی میتواند شامل مشکلات زناشویی و جنسی بین زن و همسرش، اضطراب و استرس کار، وجود نگرانیهای عملکرد جنسی بین فرد و زوج، تأثیرات یک ضایعه روانی جنسی که درگذشته افراد وجود دارد، احساس گناه از دیگر عوامل مؤثر بر اختلالات جنسی است. زمانی كه اختلال جنسی ناشی از علل روانی باشد مشاوره روانشناختی میتواند به بهبود آن کمک کند.
سردرد پس از رابطهٔ جنسی
سردرد پس از فعالیت جنسی بهویژه پس از ارگاسم ممکن است رخ دهد. اغلب سردردهای جنسی نگرانکننده نیستند. اما گاهی میتوانند نشانهای از بیماریهای جدی همچون سکته یا خونریزی مغزی و یا تومور مغزی باشند که این سردردها در بین مردان بیشتر از زنان شایع است. دو نوع سردرد جنسی وجود دارد:
1- سردرد ارگاسم
اگر قبل یا در حین رهاسازی جنسی، احساس درد ناگهانی، شدید و ضرباندار در سر به وجود آید، فرد دچار سردرد ارگاسم شده است.
2- سردرد خوشخیم جنسی
سردردهای خوشخیم جنسی به شکل یک درد مبهم در سر و گردن شروع میشود که با تحریک جنسی افزایش مییابد و منجر به سردردی دردناک میشود.
دلایل مختلفی را برای بروز این نوع سردرد خاص ذکر کردهاند، از جمله؛
- برقراری رابطه جنسی در وضعیتهای نامناسب که به سر و گردن فشار میآورد و باعث ایجاد درد و خستگی در سر میشود.
- تغییرات ناگهانی در جریان خون بدن مابین نواحی تناسلی و مغز و نوسانات فشارخون در ارگاسم.
- افت ناگهانی قند خون بعد از سکس که اغلب همراه با ضعف عمومی بدن است.
- سردرد ناشی از استرس یا رابطه جنسی مکرر
- افرادی که دارای فشارخون بالا یا فشارخون کنترل نشده هستند.
- استفاده از داروهایی که قبل یا حین سکس مصرف میشوند مثل قرصهای جلوگیری از بارداری
- پاره شدن رگهای مغزی در اثر فشار بیش از حد حین نزدیکی که منجر به خونریزی مغزی و یک سردرد شدید و ناگهانی میشود.
- التهاب ناشی از وجود برخی عفونتها
اختلال ملال بعد از آمیزش
به طور طبیعی فرد در خلال مرحله فرونشینی احساس راحتی و انبساط عضلانی و روانی میکند، اما گاهی برخی افراد در این مرحله دچار احساس ملال و بدخلقی میشوند و پس از یک رابطه جنسی که از هر نظر رضایتبخش است دچار افسردگی، تنش، اضطراب، تحریکپذیری و بیقراری روانی، حرکتی میشوند و اغلب سعی میکنند از شریک جنسی خود دور شده و حتی گاهی اوقات ممکن است او را مورد هتک حرمت کلامی و فیزیکی قرار دهد.
هنوز دلیل محکمی برای این حالت پیدا نشده است؛ اما محققان چند دلیل ارائه کردهاند که از عوامل هورمونی، احساسات فرد، مسائل مرتبط با بدن، استرس یا سایر ناراحتیها را شامل میشود.
واژینیسموس
واژینیسموس، به اختلالی گفته میشود که در آن، فرد هنگام رابطه جنسی، درد بیش از حدی را به علت سفتی و انقباض عضلات واژن بهصورت غیرارادی تجربه میکند و بنابراین از برقراری رابطه جنسی ترس دارد. به واژینیسموس، واژینیسم نیز گفته میشود. حالت انقباض غیرارادی عضلات ناحیه واژن در هنگام دخول را میباشد که از ورود هر چیزی به واژن جلوگیری میکند.
کسی که به این مشکل دچار است، دچار کاهش میل جنسی شده و همیشه از دخول دردناک خود ترس دارد. واژینیسم میتواند زندگی افراد را از هم بپاشد و باعث ناراحتی، عصبانیت، از بین رفتن اعتماد به نفس، بروز مشکلات در روابط زوجین و... شود. هم چنین این اختلال، مانع از بارداری خانمها میشود. کسانی که واژینیسموس دارند حتی قادر به معاینهشدن هم نیستند؛ زیرا معاینات لگنی یا رحمی در این افراد بسیار دردناک است.
واژینیسموس درجههای مختلفی دارد و در میان زنان مختلف با هم فرق دارد بعضی از خانمها نمیتوانند هیچچیزی داخل واژن خود کنند؛ زیرا واژن آنها بهصورت ناگهانی بسته میشود. گروه دیگری از خانمها میتوانند از کاندوم و تامپون استفاده کنند، اما قادر به برقراری رابطه جنسی نخواهند بود. برخی دیگر از خانمها هم هستند که قادر به برقراری رابطه جنسی هستند؛ اما این رابطه برایشان بسیار دردناک و سخت است.
از نشانههای دیگر این اختلال میتوان به احساس سوزش در هنگام دخول و درد فراوان هنگام برقراری رابطه جنسی اشاره کرد. به دلیل همین سوزش و درد است که خانمها ترس شدید از رابطه دارند و درصورتیکه زیاد برای دخول تلاش کنند، ممکن است میل جنسی خود را از دست دهند.