زایمان طبیعی

زایمان طبیعی و راهکارهای کاربردی زایمان راحت

گروه مقالات

موسسه هارمونی 0 0 1401/11/27
زایمان طبیعی

زايمان طبيعی، زايمان بدون نیاز به دارو و استفاده از تکنیک‌هایی مانند آرامش و تنفس كنترل شده برای درد است. می‌توان ادعا کرد که با به‌کارگیری تکنیک‌های تنفسی و پوزیشن‌های صحیح زایمان و یا با شرکت در آموزش دوران بارداری و زایمان شخص درد کمتری خواهد داشت. زایمان به طور طبیعی اجازه می‌دهد مسیر خود را طی کند و می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • انجام زایمان بدون کمک داروهای مسکن
  • استفاده از چند مداخله پزشکی مصنوعی مانند نظارت مداوم جنین
  • اجازه‌دادن به  خانم باردار برای مدیریت روند زایمان به روندی راحت 

تجربه زایمان طبیعی راحت

درصورتی‌که خانم باردار در دوران بارداری استرس، نگرانی و ناراحتی نداشته باشد زایمان راحتی خواهد داشت. زایمان طبیعی راحت بدون عوارض نیست؛ اما عوارض آن کمتری است و مادر می‌تواند بعد از چند روز به حالت عادی زندگی خود بازگردد.

نحوه تجربه درد زنان در زایمان طبیعی متفاوت بوده و کسانی که وزن ایده‌آلی دارند، لگن آن‌ها استاندارد است، جثه جنین با جثه آن‌ها تناسب دارد و ماهیچه‌های شکمی قوی دارند زایمان بدون درد و دردسر را تجربه خواهند کرد. برای مادرانی که بار اولشان است درد جدید بوده و زایمان آنها می‌تواند بیشتر از کسانی که قبلاً آن را بارها تجربه کرده‌اند، طول بکشد.

وجود شخصی برای حمایت به مادر کمک می‌کند که در طول زایمان و تولد، علاوه بر اینکه احساس خوبی داشته باشد در مدیریت درد، احساس راحتی بیشتر و حمایت از ترجیحات و خواسته‌های او نیز کمک زیادی می‌کند. شریک زندگی، یکی از اعضای خانواده، یک دوست یا ترکیبی از افراد مختلف در طول زایمان از آنها حمایت کنند.

مدیریت درد در حین زایمان برای هر مادری می‌تواند متفاوت باشد ازجمله راه‌های طبیعی برای کنترل درد در حین زایمان عبارت‌اند از: هیپنوتیزم، یوگا، مراقبه، پیاده‌روی، ماساژ یا ضد فشار، تغییر موقعیت (راه‌رفتن، دوش‌گرفتن، تکان‌دادن یا تکیه‌دادن به توپ‌های زایمان)، غوطه‌ورشدن در آب گرم یا جکوزی، حواس‌پرتی از طریق فعالیت‌های جانبی برای ازبین‌بردن تمرکز از درد، گوش‌دادن به موسیقی آرامش‌بخش، تصویرسازی بصری در ذهن

راهکارهای کاربردی زایمان راحت

برای مدیریت درد زایمان، باید ابزارهای مختلفی داشته باشید. در ادامه چند راهکار مؤثر برای داشتن زایمان طبیعی بیان شده است:

موقعیت و حرکت

یکی از سودمندترین راه‌ها برای کنارآمدن با زایمان ورزش است. ورزش روزانه کمک می‌کند که در طول بارداری و زایمان شخص احساس بهتری داشته باشد. ورزش باعث خواب بهتر، کاهش اضطراب و اضافه‌وزن کمتری در طول بارداری خواهد شد. تکان‌خوردن، تاب‌خوردن، پیاده‌روی و سایر حرکات همگی کمک‌کننده هستند تا درد ناشی از انقباضات کاهش‌یافته و روند زایمان به‌خوبی پیش برود. 

تمرین‌های حرکتی در کلاس‌های زایمان، موقعیت‌های کاری متنوع می‌توانند به وضعیت کودک کمک کنند. برای مثال، قرارگرفتن روی دست‌ها و زانوها یک موقعیت خنثی گرانشی بوده که می‌تواند بین انقباضات راحتی بیشتری ارائه دهد. همچنین وضعیت درازکش جانبی سرعت زایمان را کاهش می‌دهد.  قرارگرفتن در حالت نشسته یا روی توپ تولد یا روی صندلی به سمت عقب، این امکان را به نیروی جاذبه می‌دهد در زایمان مداخله کند.

تسکین‌دهنده‌های درد

راه‌های زیادی برای مقابله با درد زایمان طبیعی با استفاده از روش‌های فیزیکی وجود دارند. برخی از این‌ها مانند حرکت ممکن است به طور طبیعی رخ دهند، درحالی‌که برخی دیگر مانند ماساژ می‌توانند توسط فرد پشتیبان به کار گرفته شوند. 

برای مثال، استفاده از گرما درمانی یا سرما درمانی می‌توانند به کاهش درد کمک کنند. قراردادن یک پد گرم‌کننده روی ناحیه پرینه در اواخر زایمان می‌تواند مفید باشد. بسیاری از زنان از آب برای کاهش درد و ایجاد آرامش استفاده می‌کنند، مخصوصاً اگر اتاق زایمان آنها مجهز به دوش یا وان باشد.

آرامش و تنفس

انجام تنفس عمیق و تمدد اعصاب با تمرینات کنترل شده در حین انجام فرایند زایمان طبیعی می‌تواند درد این نوع زایمان را به طور قابل‌توجهی کاهش دهد. در واقع، تکنیک‌های مختلف تنفس در اکثر کلاس‌های زایمان آموزش داده می‌شوند، علاوه بر این، تنوع تکنیک‌ها بسیار زیاد بوده که حتی اگر برخی از آنها  مناسب شخص نباشد، امکان استفاده از دیگری را دارد.

در ادامه تعدادی از متداول‌ترین تکنیک‌های تنفسی و آرام‌سازی بیان شده‌اند:

  • تنفس شکمی برای زایمان  به تمرکز روی رهایی از تنش کمک می‌کند.
  • با تمرکز روی تنفس، توجه از درد زایمان منحرف می‌شود.
  • چنان که شدت درد افزایش پیدا کرد، تنفس آرام را ادامه داده تا ماهیچه‌ها اکسیژن بیشتری دریافت کنند و در نتیجه انقباضات کارآمدتر می‌شوند.

تولد در آب

استفاده از آب در زایمان که اغلب به‌عنوان «آب درمانی» شناخته می‌شود. به‌صورت استفاده از وان، دوش یا استخر آبی به ارتفاع ۴۵ سانتی‌متر می‌تواند در زایمان راحت مؤثر باشد. آب انقباض عضلات شکم و لگن مادر را کاهش می‌دهد تا او بتواند زایمان طبیعی بدون درد را تجربه کند.

این روش دارای مزایای بسیاری است که درد کمتر، استفاده نکردن از داروهای مسکن برای رفع درد و موارد مشابه است و معایب خاص خود را نیز دارد که از جمله می‌توان به نیاز به تجهیزات پیشرفته، ایجاد عفونت برای مادر و نوزاد در صورت آلودگی آب و قابل اجرا بودن تنها روی افراد دارای آناتومی لگن استاندارد اشاره کرد.


تغذیه مناسب برای زایمان طبیعی راحت

تغذیه از جمله عوامل مهم برای بارداری سالم و زایمان طبیعی است. داشتن یک رژیم غذایی غنی از غذاهای سالم و عاری از تمام مواد غذایی ناسالم در دوران بارداری مهم است. تغذیه بر نتیجه بارداری تأثیر گذاشته و با داشتن تغذیه خوب می‌توان از بسیاری از عوارض جدی در طول بارداری و در زمان زایمان جلوگیری کرد.

استفاده از موارد زیر قبل از زایمان توصیه می‌شود:

آب شیرین، میوه و سبزیجات به همراه سیب‌زمینی شیرین و کلم، غلات کامل در روز (برنج قهوه‌ای، بلغور جو دوسر)، غذای غنی از کلسیم در روز (ماست کم‌چرب ساده، شیر بدون چربی، سبزیجات برگ سبز تیره، ماهی قزل‌آلا)، غذای پروتئینی در روز (تخم‌مرغ، گوشت بدون چربی، مرغ یا حبوبات)، ماهی، چربی‌های سالم (آووکادو، آجیل، دانه‌ها، روغن زیتون)، دانه‌های کتان یا چیا

دمنوش برای زایمان راحت

استفاده از زیره سبز، زنجبیل یا آویشن می‌تواند در زایمان طبیعی راحت کمک کند. با این دمنوش‌ها درد ناشی از انقباض کمتر خواهد بود. 

دیدگاه‌ها

0دیدگاه