مراقبت های بعد از زایمان

گروه مقالات

موسسه هارمونی 0 0 1401/11/20
 بارداری و زایمان دوران منحصربه‌فردی است. اتفاقات این مرحله از زندگی، ممکن است به طور دائمی بر سلامت مادر و نوزاد تأثیر بگذارد. مراقبت های بارداری و پس از آن نقش بسیار مهمی در سبک زندگی سالم دارند این مراقبت‌ها برای سلامت و آسایش مادر و نوزاد ضروری هستند. شرکت در دوره‌های دوران بارداری و زایمان به مادران در راستای بالابردن آگاهی و آمادگی لازم و حفظ سلامت آنها کمک بسیاری می‌کند.

آمادگی قبل و حین زایمان

زایمان می‌تواند نقطۀ عطفی در زندگی شما باشد که هیچ‌وقت آن را فراموش نکنید. شما نه ماه باردار هستید تا بتوانید فرزندتان را به دنیا بیاورید و نعمت مادر و پدر شدن را به خود و همسرتان هدیه کنید. پس برای این موضوع مهم، لازم است ازهرجهت آماده باشید.
در واقع زایمان اگر طبیعی باشد معمولاً چندین هفته قبل از شروع اولین علایم زایمان شروع می‌شود و نیاز به آمادگی دارد. زایمان طبیعی نه‌تنها برای مادر بلکه برای فرزندش نیز خیلی سودمند است.
همان‌طور که برای مسابقات ورزشی و تورنمنت‌های ورزشی نیاز به آمادگی جسمانی و برنامه‌ریزی قبلی وجود دارد، برای زایمان نیز نیاز به برنامه‌ریزی و  آمادگی‌هایی است که نه‌تنها جسم مادر  بلکه روح او، ذهن و ابعاد دیگر وجود مادر را هم تحت‌تأثیر قرار می‌دهد.
به همین جهت آمادگی جسمی، روحی، ذهنی برای تجربهٔ زیبای تولد، یکی از بهترین کارهایی است که می‌توانید برای خود انجام دهید. مشاوره‌های قبل از بارداري نيز زمان مناسبی است كه کادر پزشكي می‌تواند جهت ايجاد آمادگي ذهنی و آموزش شيردهي از آن استفاده کنند.
شما در طول بارداری، فرصت کافی دارید که خود را از جنبه‌های مختلف برای زایمان آماده کنید. آمادگی برای زایمان، نیاز دارد که زن باردار از هر دو جنبۀ جسمی و روانی آماده باشد و در ضمن نیاز است که خانواده را هم برای این پروسه آماده کند.

بدن شما به طور طبیعی با ترشح هورمون برای زایمان آماده می‌شود. هورمون‌های بارداری از شروع بارداری با شل کردن عضلات، به‌مرور بدنتان را برای زایمان آماده می‌کند. اگر شما نیز با بدنتان همراه شوید و به‌مرور خودتان را از لحاظ جسمی آماده کنید، می‌توانید مدت فرایند زایمان و دردهای آن را کاهش دهید. تغذیۀ مناسب و ورزش، دو روشی است که بدن شما را به‌مرور برای یک زایمان راحت آماده می‌کند.

 مراقبت های بعد از زایمان چیست؟

دوران پس از زایمان از حدود یک ساعت بعد از زایمان آغاز شده و تا هفته ۶ پس از آن ادامه دارد، یک مرحله خاص در زندگی زنان و کودک آنها می‌باشد که ممکن است برای مادر خطرآفرین باشد. به همین دلیل مراقبت های بعد از سزارین و استراحت بعد از زایمان بسیار ضروری و مهم است.
ویزیت بعد از زایمان
پس از زایمان مادران باید برای چکاپ وضعیت خود در زمان‌های مشخصی به پزشک مربوطه مراجعه نمایند.

مراقبت از نوک پستان

در روزهای اول بعد از زایمان آغوز که حاوی پروتئین بیشتر و مواد ایمن‌سازی مشابه واکسن است در پستان‌ها تولید و بعد از چند روز به شیر تبدیل می‌شود. ازآنجایی‌که نوزاد از شیر مادر تغذیه می‌کند، مادر باید نوک پستان را تمییز نگاه دارد و درصورتی‌که این ناحیه زخم شد، تنها کافی است یک قطره از شیر خود را روی نوک و هاله پستان بریزد. استفاده از صابون‌ها، کرم‌ها و محلول‌های شست  و شو به‌هیچ‌عنوان توصیه نمی‌گردد.

فعالیت جنسی

 اکثر مادران بعد از زایمان به علت درد ناشی از بخیه تمایلی به نزدیکی ندارند؛ بنابراین تا زمانی که بخیه‌ها به طور کامل که حدود خوب نشده‌اند و خونریزی ادامه دارد از نزدیکی پرهیز کنید.

یبوست

بیشتر خانم‌ها در روزهای اول پس از زایمان دچار درصدی یبوست می‌شوند. در این دوران رژیم غذایی مناسب حاوی مواد غنی از فیبر (مصرف مایعات و مواد فیبردار)، تحرک زودهنگام و تمرینات کششی، از یبوست و در نتیجه بروز عوارض آن، جلوگیری می‌کند.

خستگی

به دلیل نیاز 24 ساعته نوزاد برای مراقبت، به‌خصوص در ماه‌های اول مادر بسیار خسته می‌شود؛ بنابراین باید از هر فرصتی برای خوابیدن و استراحت استفاده کند و زمانی که نوزاد خواب است استراحت کند.

انقباض رحم

رحم 6 هفته پس از زایمان زمان می‌برد تا به حالت طبیعی خود بازمی‌گردد. در دوره ممکن است مادر در ناحیه لگن دردهای عضلانی حس  کند. برای کم‌کردن این انقباض‌ها مایعات باید زیاد مصرف شود و مثانه خالی باشد.

ناحیه پرینه

ناحیه پرینه بین واژن و مقعد است که پس از زایمان طبیعی در این ناحیه درد احساس می‌کنید. به مدت یک ماه باید طولانی نایستید، از توالت‌فرنگی استفاده کنید و از جلو به عقب بشویید، در لگن آب ولرم بنشینید (برای کاهش درد) و با داروهایی که پزشکتان به شما تجویز کرده این ناحیه  را بادقت ماساژ دهید.


رعایت بهداشت بعد از زایمان 

 محل بخیه‌هایتان همیشه تمیز و خشک باشد. هر روز استحمام کنید؛ اما برای شستن ناحیه واژن و پرینه  استفاده از لیف به‌هیچ‌عنوان توصیه نمی‌شود. پس از استحمام  نیز باحرارت بسیار کم سشوار یا حوله تمیز و نرم این ناحیه را به‌خوبی خشک کنید.

مراقبت روانی

احساساتی مانند غم و افسردگی بعد از پروسهٔ زایمان بسیار گزارش شده و می‌توان گفت طبیعی و شایع می‌باشد. تغییرات خلق‌وخو و رفتار، طیف وسیعی دارد که شامل گریه خودبه‌خود، بی‌علاقگی نسبت به هر فعالیت، بی‌خوابی یا پرخوابی، تغییرات وزن، خستگی و کاهش انرژی است.
این حالات معمولاً طی هفته اول پس از زایمان مشاهده می‌شود و تا روز دهم، بهبود می‌یابد و طبیعی و گذرا است.

تغذیه بعد از زایمان

  • مصرف مایعات و مواد حاوی فیبر بالا برای پیشگیری از یبوست
  • خودداری از مصرف زیاد نوشیدنی‌های محرک (قهوه، چای،…)
  • عدم استفاده از غذا‌های مانده و کنسرو شده، شور و پر ادویه
  • حبوبات (به دلیل نفاخ بودن)، خوردن خیار و کدو (به دلیل سرد بودن) و یا کلم و سیر (به دلیل بوی آنها) منعی ندارد و استفاده در حد متوسط، در صورت علاقه، مشکلی ندارد.
  • کاهش مصرف مواد غذایی چرب و شیرین
  • مصرف مواد غذایی که سرشار از پروتئین، کلسیم، املاح و ویتامین‌ها
  • میزان مصرف مواد غذایی در دوران شیردهی، بیشتر از زمان بارداری است و لازم است رژیم غذایی شامل تمام گروه‌های غذایی باشد.

دیدگاه‌ها

0دیدگاه